Mazurek - "Wesolego Alleluja"

Ocena przepisu

Składniki

masa I

  • masa kajmakowa 3 puszki

masa II

  • powidła śliwkowe 1 słoik

ciasto

dekoracja

  • kokos do smaku
  • posypka kolorowa do smaku
  • polewa biała 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • migdały 8 sztuk
  • kiwi 9 plasterków
  • rodzynki do smaku

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i piec ok 40 min w temp. P. 170'c. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części. Masę kajmakową wyciągnąć z puszek i podgrzać na piecu by się rozpuściła. (3-5min)
taką lepką i klejącą masę nanieść na pierwszą część biszkopta. Drugą częścią biszkopta przykryć i posmarować wierzch powidłami śliwkowymi. Do dekoracji użyć posypki kolorowej, posypki kokosowej, rodzynek, migdałów, czekolady białej - polewy (wcześniej podgrzać by się rozpuściła i nanieść odpowiedni wzorek), kiwi oraz galaretkę. Ja użyłam okrągłej galaretki w kolorze czerwonym (wiśniowa) oraz białej (2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki wrzącej przegotowanej wody i 200ml. Mleka oraz 2 łyżeczki cukru). Okrągłą, drobną galaretkę można uzyskać dzięki odbijaniu z plasterka galaretki kółek za pomocą rurki. Smacznego !!
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 2 godz
Ile porcji: 20
Wyświetlenia: 498
Data dodania: 2011-05-31

Zdjęcia

Mazurek -
Iwusia#

Dodane przez:

Iwusia

2011-05-31
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Mazurek - "Wesolego Alleluja"

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.