Mazurek - "Wesolego Alleluja"
Składniki
masa I
masa II
ciasto
dekoracja
- kokos do smaku
- posypka kolorowa do smaku
- polewa biała 1 opakowanie
- galaretka truskawkowa 1 opakowanie
- migdały 8 sztuk
- kiwi 9 plasterków
- rodzynki do smaku
Sposób przyrządzenia
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać do żółtek po 1 łyżce wody. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 1/4 szklanki cukru. Ubitą pianę wyłożyć na żółtka, dodać przesiane mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i piec ok 40 min w temp. P. 170'c. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części. Masę kajmakową wyciągnąć z puszek i podgrzać na piecu by się rozpuściła. (3-5min)
taką lepką i klejącą masę nanieść na pierwszą część biszkopta. Drugą częścią biszkopta przykryć i posmarować wierzch powidłami śliwkowymi. Do dekoracji użyć posypki kolorowej, posypki kokosowej, rodzynek, migdałów, czekolady białej - polewy (wcześniej podgrzać by się rozpuściła i nanieść odpowiedni wzorek), kiwi oraz galaretkę. Ja użyłam okrągłej galaretki w kolorze czerwonym (wiśniowa) oraz białej (2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżeczki wrzącej przegotowanej wody i 200ml. Mleka oraz 2 łyżeczki cukru). Okrągłą, drobną galaretkę można uzyskać dzięki odbijaniu z plasterka galaretki kółek za pomocą rurki. Smacznego !!