Ptysiowe zajączki
Opis
Oko cieszy na takie zajączki ale jak je zjeść?
Składniki
- margaryna 1/4 kostki
- jajka 2 sztuki
- maki pszennej 2/3 szklanki
- sól 1 szczypta
- śmietany kremówki 1/3 szklanki
- cukru pudru 3 łyżki
- ciemna polewa czekoladowa 1 opakowanie
- jasna polewa czekoladowa 1 opakowanie
Sposób przyrządzenia
1. Tłuszcz rozpuść w rondlu, dodaj 1/2 szklanki wody i sól. Zagotuj i zdejmij z ognia. Wsyp mąkę, po czym podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odstawać. Przestudź, a następnie wbij jajka i zmiksuj.
Na blachę kładź okrągłe porcje ciasta, formując głowę, tułów i uszy. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ostudź. Przekrój w poprzek na pół.
2. Zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Przełóż nią połówki korpusów. Polewy rozpuść, odrobiną masy połącz tułów z głową i uszami. Zaznacz oczy, uszy i wąsy. Udekoruj zajączki polewą.