Szarlotka kapitańska z chałwą

Ocena przepisu

Składniki

ciasto

masa jabłkowa

masa chałwowa

  • masło 1 kostka
  • chałwa waniliowa 20 dag

Sposób przyrządzenia

Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej, dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do formy, pieczemy 30 minut w temp. 180*c, studzimy. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier zagotowujemy z masłem. Lekko studzimy i wlewamy do jabłek. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, wlewamy do jabłek. Budyń rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do jabłek, podgrzewamy na małym ogniu, aż masa stężeje. Układamy na cieście. Masa chałwowa: masło ucieramy z chałwą. Masę wykładamy na masę jabłkową, wierzch wyrównujemy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 75 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1914
Data dodania: 2010-04-30

Zdjęcia

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Szarlotka kapitańska z chałwą

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.