Szarlotka kapitańska z chałwą
Składniki
ciasto
masa jabłkowa
masa chałwowa
- masło 1 kostka
- chałwa waniliowa 20 dag
Sposób przyrządzenia
Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia dodajemy do masy jajecznej, dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do formy, pieczemy 30 minut w temp. 180*c, studzimy. Masa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukier zagotowujemy z masłem. Lekko studzimy i wlewamy do jabłek. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, wlewamy do jabłek. Budyń rozpuszczamy w małej ilości wody, dodajemy do jabłek, podgrzewamy na małym ogniu, aż masa stężeje. Układamy na cieście. Masa chałwowa: masło ucieramy z chałwą. Masę wykładamy na masę jabłkową, wierzch wyrównujemy. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty