Torcik jogurtowy z owocami
Składniki
ciasto
masa jogurtowa
nadzienie
Sposób przyrządzenia
Masło topimy. Suchary rozgniatamy wałkiem na proszek, mieszamy z masłem i cukrem. Wykładamy masą tortownicę i wstawiamy do lodówki. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzewamy.
Jogurt mieszamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy i stawiamy w chłodnym miejscu, aż jogurt zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru i dodajemy do jogurtu.
Masę wykładamy na spód z sucharów i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie osączamy i kroimy na plasterki.
Maliny, jagody i porzeczki myjemy. Torcik okładamy
owocami. Sok z brzoskwiń dopełniamy wodą, aby otrzymać 2 szklanki płynu, gotujemy i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach wody. Mieszamy, ponownie gotujemy i
studzimy. Polewamy kisielem owoce i odstawiamy torcik do ostudzenia.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty