Tort pociąg
Składniki
Sposób przyrządzenia
Masło utrzyj z żółtkami i cukrem pudrem. Dodaj przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ubij pianę z białek i delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Prostokątną wąską formę wysmaruj tłuszczem i przelej ciasto. Piecz ok 30 min w temp 180 st c. Wyjmij ciasto z formy i ostudź. Podziel na 3 części: jedna to wagonik i dwie - lokomotywa (spód lokomotywy większy, a nadstawka dla maszynisty mniejsza). Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, następnie ją rozpuść. Śmietanę ubij z cukrem, na koniec dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj. Z przygotowanych kawałków ciasta wykrój prostokąty, każdy posmaruj bitą śmietaną. Górną część lokomotywy ułóż w tylnej części spodu. Masę śmietanową starannie wyrównaj na całej powierzchni tortu. Lokomotywę udekoruj pisakami i piankami
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty