Langosz
Opis
Ach ta langosza :)
Składniki
ciasto
Sposób przyrządzenia
Do miski wrzucamy drożdże, posypujemy cukrem i wlewamy trochę wody (resztę na później). Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dolewamy resztę wody i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie obieramy czosnek, miażdżymy i wrzucamy do miseczki, do której wlewamy trochę wody. Mieszamy aby utworzyć zawiesinę ;)
Ser ścieramy na tarce na osobny talerz.
Na patelni wylewamy olej - warstwa około 2 cm. Podgrzewamy go mocno.
Układamy połowę ciasta na patelni i rozciągamy, Smażymy aż do zarumienienia i odwracamy.
Po usmażeniu wyciągamy na talerz, serwetkami wysuszamy z tłuszczu, polewamy czosnkiem i posypujemy żółtym serem.
To samo robimy z druga połową ciasta.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty