Ciasto z masą jabłkową

Ocena przepisu

Składniki

biszkopt

masa jabłkowa

masa śmietanowa

dodatkowo

Sposób przyrządzenia

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Masa jabłkowa: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę masła, smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę jabłkową.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 60 min
Ile porcji: 15
Wyświetlenia: 492
Data dodania: 2011-08-30

Zdjęcia

Ciasto z masą jabłkową
madi356#

Dodane przez:

madi356

2011-08-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Komentarze

Do przepisu na: Ciasto z masą jabłkową

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.