Mój tort urodzinowy
Opis
Ten tort upiekłam na 20-te urodziny kuzynki. Wszystkim smakował. Podaję Wam przepis do wypróbowania.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Biszkopt :
upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy piecze go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając ciasto od spodu do góry, ruchem kołowym. Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę. Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję. Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni c przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza. Po upieczeniu zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło. Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża. Kremy :
zrobić 3 kremy z paczki, z firmy "gellwe" wg. Przepisu z opakowania. Sporządzanie tortu :
na spodnią cześć nanieść krem czekoladowy, wyrównać i nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, potem drugi kawałek biszkoptu posmarować kremem waniliowym, wyrównać i nakryć trzecim kawałkiem biszkoptu, a na na wierzch wyłożyć krem toffi i wyrównać. Posmarować też tym samym kremem dokładnie boki tortu. Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. Wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać nim boki i wierzch tortu. Na wierzchu ozdobić tort czekoladowymi ziarenkami kawy (na każdą porcję po 3 ziarenka, tak jak na zdjęciu) lub według własnej inwencji twórczej. Można też wierzch tortu ozdobić kremem, który pozostał z przekładania biszkoptu, zamiast posypywania prażonymi wiórkami kokosowymi. Tort wstawić do lodówki na parę godzin.
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty