Straciatella z ryżem preparowanym

Ocena przepisu

Składniki

  • ryż preparowany 60 g
  • dżem porzeczkowy 1 słoik
  • lukier różowy 1 sztuka

Ciasto

Masa śmietankowa

  • śmietana kremówka 600 ml
  • czekolada 100 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • biszkopty podłużne 12 sztuk
  • żelatyna spożywcza 4 łyżeczki

Masa orzechowa

Sposób przyrządzenia

Ciasto :
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170°C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Chłodne ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy dżemem.

Masa śmietankowa :
Biszkopty pokruszyć. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz żelatynę. Miksując dodajemy biszkopty i czekoladę. Gotową masę schładzamy ok 15-20 min. Masę nakładamy na blat ciast posmarowanego dżemem i przykrywamy drugim blatem ciasta biszkoptowego.

Masa orzechowa :
Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy oraz kawę i krem czekoladowy. Wszytko dokładnie miksujemy. Krem schładzamy w lodówce ok 10 min. następnie smarujemy ciasto i posypujemy ryżem preparowanym. Żeby ryż się trzymał i nie rozsypywał lukrujemy ciasto. Smacznego !!
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
 
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Ile porcji: 24
Wyświetlenia: 1713
Data dodania: 2011-05-06

Zdjęcia

Straciatella z ryżem preparowanym
Iwusia#

Dodane przez:

Iwusia

2011-05-06
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks

Zobacz także:

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Straciatella z ryżem preparowanym

2011-05-18 17:03:54

Smakowicie wygląda, przepis do ulubionych

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Pamiętaj mnie    

Załóż nowe konto | Zapomniałe(a)ś hasła?

Przepisy - apette.pl 2008-2013r. Wszelkie prawa zastrzeżone.