Straciatella z ryżem preparowanym
Składniki
- ryż preparowany 60 g
- dżem porzeczkowy 1 słoik
- lukier różowy 1 sztuka
Ciasto
Masa śmietankowa
- śmietana kremówka 600 ml
- czekolada 100 g
- cukier puder 2 łyżki
- biszkopty podłużne 12 sztuk
- żelatyna spożywcza 4 łyżeczki
Masa orzechowa
Sposób przyrządzenia
Ciasto :
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170°C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Chłodne ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat smarujemy dżemem.
Masa śmietankowa :
Biszkopty pokruszyć. Czekoladę pokroić w drobną kostkę. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje dodać 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder oraz żelatynę. Miksując dodajemy biszkopty i czekoladę. Gotową masę schładzamy ok 15-20 min. Masę nakładamy na blat ciast posmarowanego dżemem i przykrywamy drugim blatem ciasta biszkoptowego.
Masa orzechowa :
Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy orzechy oraz kawę i krem czekoladowy. Wszytko dokładnie miksujemy. Krem schładzamy w lodówce ok 10 min. następnie smarujemy ciasto i posypujemy ryżem preparowanym. Żeby ryż się trzymał i nie rozsypywał lukrujemy ciasto. Smacznego !!
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty