Katarzynka
Składniki
Ciasto
masa
Sposób przyrządzenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy.
Przestudzić i przeciąć wzdłuż, by powstały dwie części.
Margarynę dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodawać po łyżce kajmaku. Gotową masę nałożyć na jedną część biszkopta, pozostawić troszkę masy na górną część.
Do wody wsypujemy kawę i mieszamy by się rozpuściła. Następnie maczamy pierniczki i układamy na masie kajmakowej, lekko dociskając. Margarynę utrzeć. Dodawać po łyżce sera i ciągle miksować. Następnie dodać cukier. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej, gładkie masy.
Gotową masę nakładamy na ciastka, a następnie przykrywamy biszkoptem.
Biszkopt smarujemy pozostałą masą kajmakową i posypujemy przyprażonymi wiórkami kokosowymi. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu a następnie wsypujemy kokos, ciągle mieszamy, ściągamy jak zacznie się ładnie rumienić. Chłodne wiórki nakładamy na ciasto. Smacznego !!